câți bani trebuie să câștigi peste hotare pentru a-ți menține stilul de viață de acasă

Studiul recent publicat de ONU, care spună că Republica Moldova este pe locul trei în topul țărilor cu cel mai mare declin al populației, desigur că este unul foarte trist. Pe de altă parte, mă bucur că oamenii au libertatea de a alege unde să își trăiască restul vieții și nu mai e nevoie să fugim ilegal și să muncim în subsoluri.

Nu am cifre, dar din observațiile mele cam prin 2014 a început un nou val de migrație din Moldova și mai toți prietenii mei au plecat deja, iar cei care au rămas acasă numără lunile până la plecarea lor. Definitivă sau nu, dar părăsirea insulei de confort nu e deloc ușoară.

aeroport

Amsterdamul e un oraș atât de deschis și multicultural, încât nu am avut deloc probleme de integrare. În schimb simțim un șoc financiar, chiar dacă eram conștienți de cheltuielile care vor urma.

E atât de important ca înainte de te muta în altă țară să știi la ce să te aștepți, să estimezi veniturile pe care le vei avea, cheltuielile și să înțelegi din timp dacă vei putea să-ți menții stilul de viață pe care l-ai dus până acum sau nu.

Cheltuielile de bază din fiecare lună pentru un cuplu: asigurare medicală (e obligatorie și nimeni nu se poate eschiva)  – 170 de euro, facturi –  aproximativ 250 de euro lunar, telefon – 40 euro, chiria care în Amsterdam începe de la 1000, transport public – 180 euro pentru 2 abonamente (noi folosim doar bicicleta, dar la câte ne-au fost furate, nu pot să zic că am făcut economie :D), mâncare (unele supermarketuri au prețuri mai mici ca în Moldova, însă per general cheltuim mai mult pe mâncare aici ca acasă) – aproximativ 250 euro, iar orice ieșire în oraș înseamnă cel puțin 50 de euro pentru doi oameni. Sau, în Olanda, mai sunt facturi pe care le plătești anual – cea pentru administrarea apelor și gunoiul – ambele aproape 600 de euro pentru doi oameni. Ar ieși 1900 – 2000 (depinde unde stai în chirie) de euro lunar doar pentru cheltuielie fixe, fără ieșirile în oraș, haine și alte lucruri de care ai nevoie.

Și vor apărea atât de multe cheltuieli neprevăzute, cheltuieli pe care nu le aveai acasă și nici nu puteai să bănuiești că te vor afecta atât de tare! Câteva exemple în cazul nostru: ne-au fost furate patru biciclete – aproximativ 600 de euro (ultima chiar noaptea asta din fața casei 🙁 ), după ce am plecat de la primul apartament nu am știut că trebuie să trimitem datele la compania furnizoare de lumină și gaz (credeam ca va face asta agentul imobiliar), așa încât 2 luni am plătit facturile la apartamentul vechi și la casa nouă (nu ai ce face, îți vine factura pe cont, n-o plătești, valoarea ei crește și crește) – încă 330 de euro pierduți, amendă de la biroul de taxe pentru că nu am știut că trebuie să completez o declarație – 215 euro, 1200 de euro i-am pierdut pentru că nu am putut să ne recuperăm depozitul de la apartamentul pe care l-am închiriat, contractul era pe 12 luni și noi am plecat de acolo după șase luni. Și astea sunt primele exemple care îmi vin în cap, au mai fost și alte cheltuileli din astea prostești cauzate de neatenție sau necunoaștere. Desigur că e vina noastră, dar atunci când te afli într-o țară nouă îți scapă multe, iar faptul că nu cunoaștem olandeza ne-a dat multă bătaie de cap.

Astfel, cheltuielile noastre totale trec puțin peste 3000 în fiecare lună – fără prea mult răsfăț, biletele pentru vizitarea familiilor sau vacanțe.

facturi

Am scris acest articol pentru că mulți oameni de acasă cred că dacă cineva câștigă 1500 sau 2000 de euro peste hotare este o sumă imensă și are o viață fără lipsuri. În Olanda 1500 de euro îți ajung fix pentru cheltuielile de bază pe care le-am descris mai sus și poate pentru ceva haine si lucruri pentru casă. Deci la sfârșit de lună nimeni nu salvează ceva bani dacă are un venit de 1500.

Desigur că poți reduce cheltuielile: să nu ieși niciodată în oraș, să împarți apartamentul cu alți 8 oameni, să cumperi mâncare de la cel mai ieftin supermarket etc, dar trebuie să fii pregătit să îți schimbi stilul de viață sau să pleci peste hotare doar atunci când găsești o ofertă de job care să-ți acopere toate cheltuiele de bază și să îți rămână bani pentru a te simți confortabil financiar.

Mulți dintre prietenii mei care aveau un salariu foarte bun în Chișinău au realizat la puțin timp după mutarea peste hotare că, de fapt, chiar dacă au un salariu dublu față de cel de acasă, nu reușesc să salveze nimic.

E foarte important să ții cont de toate aceste detalii atunci când negociezi un salariu într-o țară nouă, mai ales în nordul Europei. Pentru a compara costurile de viață în diferite orașe ale lumii recomand site-ul Numbeo. Din observațiile noastre are date foarte precise și actualizate des.

Siteul este actualizat cu contribuția utilizatorilor. Acesta oferă date despre prețurile la chirie, sănătate, mâncare, distracție, transport din orașele lumii.

În cazul nostru Numbeo a fost corect, cheltuielile noastre aici au crescut de 3- 3, 5 ori, chiar dacă am renunțat la mașină odată cu mutarea.

chisinau amsterdam

Altă comparație, și mai dureroasă 😀 Dacă în Chișinău familia ta are cheltuieli de 25 de mii de lei, în Londra va avea nevoie de cinci ori mai mult pentru aceleași standarde de viață.

londra chisinau

În Barcelona cheltuielile sunt de 2,7 ori mai mari ca în Chișinău

barcelona chisinau

Sigur că și veniturile sunt incomparabile și puteți să-mi reproșați că te poți descurca și cu mai puțin peste hotare. Dar din experiența noastră, nu poți! Ceea ce-ți rămâne de făcut este să-ți diversifici sursele de venit și să faci mai mulți bani, altfel lipsurile îți pot crea un mega disconfort și peste două luni te vei întoarce păgubaș acasă pentru că în Chișinău nu erai stresat deloc financiar.

Partea bună e că în Europa de Vest un salariu minim (în Olanda salariul minim e 1500 brut) îți va ajunge să plătești chiria dacă ești singur (să împarți un apartament cu altcineva – aproximativ 500 de euro), asigurarea de sănătate, mâncarea și transportul, iar în Chișinău (2100 lei  sau 100 de euro) îți va ajunge fix cât să închiriezi o cameră într-un apartament împărțit cu altcineva.

În concluzie, dacă decideți să vă mutați în altă țară, consultați atent prețurile (Numbeo este o resursă bună). Dacă aveți un stil de viață fără multe griji financiare în Chișinău și vreți neapărat să locuiți în altă țară – va trebui să găsiți angajatori care să vă ofere atât cât e nevoie pentru a vă menține stilul de viață sau să fiți pregătiți să renunțați, cel puțin în prima perioadă, la multe plăceri și obiceiuri pe care le aveți acasă.