Lecția Brega

N-am mai folosit acest blog să-mi exprim gândurile politice de câțiva ani, dar acum simt nevoia.

Partidele pro-europene, ați văzut și voi, au câștigat aceste alegeri la limită, fiind „salvați” de partidul lui Usatâi, pe care l-au scos fără a prezenta publicului probele reale, dar și datorită Partidului Comunist Reformator – care era cât pe ce să intre în Parlament doar datorită faptului că are denumire și logo asemănător cu cel al PCRM.

Deci, dacă nu erau aceste două întâmplări ale sorții (ambele întâmplări intenționate, probabil), în câteva săptămâni deveneam dintr-o „poveste de succes a Uniunii Europene” într-un stat care vrea să devină membrul Uniunii Vomale. Aceasta după ce aceste partide au avut patru ani la dispoziție să facă ceva, au avut grijă să-l elimine din cursă pe concurentul de care se temeau cel mai mult, au avut milioane de euro de la UE&SUA pentru a face ca reformele să fie simțite și de cetățenii simpli, au avut mii de bugetari și instituții pe care-au folosit în interes electoral.

Și, da, după această „victorie” rușinoasă ei nici n-au avut bunul simț să-și ceară scuze pentru rezultate. Eu l-am votat pe Brega conștient și mă bucur că au fost alți peste 14 mii de moldoveni care au gândit/acționat la fel. Și de duminică-înainte Brega nu mai e un cetățean oarecare, dar un om care are sprijin politic de la peste 14 mii de persoane. În realitate numărul susținătorilor lui e mai mare, mulți au votat unul dintre cele două partide (PL sau PLDM) pentru a salva Aliansu.

Sper să fie o lecție bună pentru liderii PLDM, PL și PLDM. Ei trebuie să știe că electoratul pro-european nu se limitează la votanții lor. Ei cred că știau asta și înainte de alegeri, și acum știu, dar mă cam îndoiesc că se vor apuca de treabă.

Iar dacă și acest mandat îl ratează și vor continua iar cu Păduri Domnești, capuri de asfalt &altele, ne vom trezi peste 2 sau 4 ani că va trebui să zicem adio ue.

Așa cum a zis și Oleg, aceste 14 mii au demonstrat că „se înmulțește electoratul rațional, curajos și rece”, care nu este dispus să tolereze personajele „pro-europeni”, corupți, îngâmfați și nesimțiți.

Așa cum Oleg a câștigat voturile a 14 mii de oameni intrând în campania electorală pe ultima sută de metri, refuzând banii oferiți din Fondul Electoral și fără a cheltui bani din altă parte, credeți că va fi greu ca un partid proaspăt, cu oameni necompromiși să adune 80 sau 90 de mii să ajungă în Parlament?

Electoratul lui Oleg și electoratul unui asemenea partid valorează de zeci ori mai mult decât simpatizanții lui Dodon sau Șelin. Sunt simpatizanți fără a fi plătiți și vor face tot posibilul să determine alți oameni din anturajul lor să voteze la fel. Cu argumente, bineînțeles, fără bani și pomene electorale.

Oamenii au votat într-un număr atât de mare pentru partidele de stânga pentru că nu exista mare alegere în dreapta. Dar dacă ar fi? Mai mult, acest electorat imens care a votat comuniștii&socialiștii sunt foarte, dar foarte ușor de influențat. Bătrânii nu mai sunt așa de încăpăținați ca în 2009. Ei vor vota pentru cine vor nepoții lor, dacă într-adevăr ar fi vorba de un/niște candidați buni și necompromiși.

Sigur nu vor schimba legea și nu vor scădea pragul electoral pentru independenți. De aceea, sper din tot sufletul, să apară un partid alternativ în scurt timp. Cu sau fără Oleg Brega, dar cu oameni fără trecut politic compromis, fără afaceri dubioase și fără presă cumpărată.

Eu chiar cred în victoria unui asemenea partid, care să facă diferența în politica moldovenească. Eu niciodată nu voi fi membru unei formațiuni politice, dar dacă apare un asemenea partid, mă bag să-l promovez și să-l susțin din tot sufletul.

Toți cei cu viziuni pro-europene (mai puțin membrii de partid și aplaudacii PL, PLDM și PD) simt nevoia unei alternative și sunt conștienți că Vlazii și Ghimpu vor compromite parcursul european al Republicii Moldova cu tot europenismul lor.

Aștept alternativa.