Armenia frumoasă în 7 zile. Impresii de călătorie

Cu câteva zile în urmă m-am întors din Armenia, după o săptămână frumoasă petrecută acolo. Am participat la un proiect Youth in Action (Mulțumesc CLCT pentru oportunitate) unde am discutat, alături de tineri din alte șapte țări, despre politici de tineret și alte subiecte interesante legate de tinerii din țările UE și non-UE. Pe lângă traininguri, discuții și alte activități, am avut ocazia să vizităm cele mai importante obiective turistice ale Armeniei și să descoperim această țară.

Demult îmi doream să ajung în Caucaz, dar sunt destinații prea costisitoare pentru a merge în excursii. Am așteptat ocazia potrivită. Și venit 🙂

Recunosc, Armenia și Erevanul mi-au întrecut toate așteptările. O țară întreagă ca un parc natural, cu localități și oameni pitorești. Și, da, armenii sunt cei mai ospitalieri oameni pe care mi-a fost dat să-i cunosc vreodată.

Cum ajungi în Armenia?

Există zbor din Chișinău spre Aeroportul Zvartnots din Erevan cu escală în Viena – costă peste 600 euro. Dacă vreți să zburați din București, prețul e peste 450 euro, iar zborul e cu escală în Varșovia. Noi am ales să mergem cu autobuzul în Kiev, iar de acolo am mers direct în Erevan – biletele dus-întors au ieșit 330 euro.

Drumul a fost extrem de obositor, autobuzul Chișinău-Kiev merge ca melcul, dar am avut ocazia să petrec o zi în Kiev când am plecat și o zi la întoarcere.

Templul Garni

Primul obiectiv turistic pe care l-am vizitat a fost Templul Garni. Este poziționat într-un cadru natural care-ți taie, de-a dreptul, respirația. Și e vechi cât lumea. Ghidul ne-a zis că datează din secolul I d.Hr și că a fost construită de regele Tiridates I al Armeniei care a călătorit la Roma și a primit bani și sprijin politic din partea lui Nero.

Templul s-a păstrat uimitor de bine și a fost restaurat prin intermediul proiectelor europene și americane, de altfel ca și celelalte monumente din Armenia.

Mănăstirea Geghard

Armenia cu siguranță este țara mănăstirilor. După ce am vizitat Templul Garni, am mers la complexul arhitectural Geghard, care se află la o distanță de 6-7 km. Se spune că mănăstirea a fost fondată în perioada de început a creștinismului, în secolul al IV-lea.

Biserica principală a fost construită în anul 1215, iar din 2000 este parte a patriomoniului mondial UNESCO.

În altă zi a șederii noatre în Armenia am vizitat mănăstirea Saghmosavank, care este construită în secolul XIII. O clădire sobră, toată din piatră și veche-străveche. Pe mine cel mai mult m-a impresionat amplasarea mănăstirii – în canionul Kasakh.

Armenia are peisaje comune, muntoase, iar verdeața e ceva rar întâlnit. Dar are un farmec aparte! Am vizitat și complexul Amberd, care datează din secolul VII. Acesta se află la o altitudine de 2300 de metri, iar peisajul care ți se deschide în față îți taie respirația. Complexul este compus din mai multe fortificații, cetatea, băile și biserica.

Și, da, am vizitat câmpul unde sunt toate literele din alfabetul armenesc!

Și am văzut cum se face cel mai adevărat lavaș – armenesc, care are un gust nemaipomenit, departe de cel din magazinele din Moldova

Nu am avut foarte mult pentru a descoperi Erevanul, dar ceea ce-am văzut mi-a plăcut foarte mult. Curățenie, oameni politicoși, multe monumente și liniște. Pe alocuri pare mai sovietic față de Chișinău, dar probabil senzația asta apare pentru că pe străzi mai întâlnești mașini sovietice și rusești. Majoritatea armenilor vorbesc limba rusă și sunt extrem de prietenoși. Câteva poze din Erevan: