Sărbătoarea Dragobetelui la Liceul Fârlădeni

vicusipoeziadedragoste.jpg    De Dragobete, dimineaţa, îmbrăcaţi în cele mai bune haine, tinerii se întîlneau în centrul satului sau în faţa bisericii. Dacă timpul era favorabil, porneau cîntînd în grupuri către pădure sau prin lunci în căutarea ghioceilor şi a altor plante miraculoase(folosite pentru descîntece de dragoste), dacă vremea era urîtă se adunau la unii dintre ei acasă şi se ţineau de jocuri şi poveşti. Deoarece se credea că Dragobetele îi va ajuta pe gospodari să aibă un an mai îmbelşugat decîr ceilalţi, în ziua de Dragobete oamenii nu munceau, doar îşi făceau curăţenie prin case. Cele care lucrau erau fetele îndrăzneţe care chiar îşi doreau să fie pedepsite de Dragobete. Chiar dacă mai ”pedepsea” şi femeile, se considera că Dragobetele ocrotea şi purta noroc îndrăgostiţilor, tinerilor în general, putînd fi socotit un veritabil Cupidon românesc . ingadansind.jpg
    Chiar dacă şi-a cam pierdut actualitatea de odinioară, totuşi această sărbătoare rămîne a fi una semnificativă în calendarul lunii februarie, fiind aşteptată cu multă nerăbdare de cei care mai contunue să creadă în perpetuarea neamului nostru prin tradiţiile şi valorile ancestrale. Printre aceştea sunt şi elevii Liceului Teoretic Fîrlădeni care au organizat cu această ocazie o serată de odihnă cu genericul sugestiv ”Bună seara, iubire!” . Cuprinzînd un vast program artistic, această manifestare a avut drept scop familiarizarea elevilor cu istoria sărbătoririi Dragobetelui pe meleagurile noastre, originea şi specificul acestei datini. Înscenările, versurile, declaraţiile de dragoste, cîntecele şi dansurile pregătite cu multă asiduitate de clasele a XI-a sub îndrumarea profesoarei Antonina Cucovici au constituit garanţia unei seri de neuitat. Spre final, spectatorilor le-a revenit dificila misiune de a declara ”Romeo”şi ”Julietta” serii avînd ca criteriu felul de prezentare a fiacărui participant . Aceştea s-au dovedit a fi Oxana Pleşco din clasa XI-B şi Eugen Manza din clasa XI-A care au cucerit publicul prin ineditul evoluării lor .
   Asemenea activităţi nu sunt străine elevilor liceului nostru, şi totuşi de data aceasta serata s-a bucurat de un succes uimitor . E un fapt ce denotă utilitatea organizării acestor manifestări care pe lîngă caracterul lor educativ, aduc multă dispoziţie şi voie bună (atît de necesară elevilor) după o săptămînă dificilă şi tensionată .

Oxana Greadcenco ,
Preşedintele Senatului de Elevi
Liceul Teoretic Fîrlădeni , raionul Căuşeni